Kawa smakuje lepiej gdy... filiżanka jest gładka
29 grudnia 2019, 05:45Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa lepiej smakuje, gdy naczynie, z której ją pijemy, jest bardziej gładkie. Wówczas postrzegamy napój jako słodszy. Gdy zaś pijemy kawę z chropowatego naczynia, w ustach pozostaje gorzkawy posmak.
Miłośnicy herbaty bardziej zagrożeni rakiem prostaty
19 czerwca 2012, 12:11Mężczyźni, którzy piją dużo herbaty, są bardziej zagrożeni rakiem prostaty.
Mieszkańcy Pompejów pili toksyczną wodę
22 sierpnia 2017, 11:31Jednym z wielkich osiągnięć inżynieryjnych starożytnego Rzymu był system dostarczania wody pitnej. Jednak, jak sugerują wyniki badań rur z Pompejów, woda ta mogła być zatruta do tego stopnia, iż spożywający ją ludzie cierpieli na takie przypadłości jak biegunki, wymioty, dochodziło do uszkodzenia nerek i wątroby
Studenckie picie zwiększa tempo sztywnienia tętnic i ryzyko chorób układu krążenia
23 sierpnia 2021, 08:35Picie alkoholu przez młodych dorosłych zwiększa tempo sztywnienia tętnic. Sztywne tętnice zaś często prowadzą do chorób układu krążenia, informują naukowcy z University College London (UCL). Okazało się również, że alkohol jest pod tym względem bardziej szkodliwy dla młodych kobiet niż mężczyzn.
Jałmużniany jadłospis
28 listopada 2012, 10:35Buddyści ze Sri Lanki, którzy przynoszą dla mnichów jedzenie, będą dostawać spisy dozwolonych potraw. Ponieważ mnisi nie mogą sami przygotowywać jedzenia i polegają na jałmużnie, wg władz, to jedyny sposób, by zapobiec chorobom związanym z nieprawidłowym żywieniem, np. cukrzycy.
Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.
Dla niektórych mięso to władza
1 sierpnia 2008, 12:37Smak pokarmów czy napojów oceniamy, porównując symbolizowane przez nie wartości z naszymi własnymi priorytetami. Gdy są one zgodne, uznajemy je za smaczniejsze i odnosimy się do nich przychylniej. Niezgodność prowadzi do oceny negatywnej.
Człowiek i pies uratowani po 2 miesiącach dryfowania po Pacyfiku
17 lipca 2023, 11:39Tim Shaddock, 51-latek z Sydney, i jego suczka Bella zostali uratowani po 2 miesiącach dryfowania po Pacyfiku: żywili się surowymi rybami i pili deszczówkę. W kwietniu mężczyzna wyruszył z La Paz w Meksyku do Polinezji Francuskiej. Po jakimś czasie burza uszkodziła elektronikę i system komunikacyjny jego katamaranu.
Jak sobie zjesz, tak się wyśpisz
7 lutego 2013, 14:17Naukowcy ze Szkoły Medycznej Perelmanów Uniwersytetu Pensylwanii wykazali, że określonymi składnikami diety można próbować wyjaśnić zarówno krótki, jak i długi sen i że u ludzi spożywających szeroką gamę produktów wzorce snu są najzdrowsze.
Niewielkie dawki poprawiają zdolność wypowiadania się w języku obcym
19 października 2017, 10:21Niskie dawki alkoholu poprawiają zdolność mówienia w języku obcym.